Uitdroging in verpleeghuizen: actievoeren en drinken via slangetje

  • Joep Overslag

    ACTIEVOEREN

    Gisteravond was het op tv, in een actualiteitenprogramma: Uitdroging van patiënten komt in bepaaalde verpleeghuizen helaas vaker voor dan we willen. Ik heb hier geen woorden voor. Je kunt de uitzending alsnog bekijken op www.uitzendinggemist.nl

    Ik hoorde acht jaar geleden al regelmatig signalen dat er in sommige verpleeghuizen regelmatig slechte zorg werd gegeven. En nog steeds is de situatie kennelijk niet verbeterd. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Is er te weinig geld, te weinig overheidstoezicht? En in hoeverre zijn er directies die wanbeheer leveren?

    Moeten de familieleden van patiënten in die verpleeghuizen zich gaan organiseren? En een vereniging vormen en gaan demonstreren? Of is de protestgeneratie het actievoeren verleerd? Of hebben we het misschien te druk met geld verdienen voor een onnodig luxe levensstijl?

    Ook wij gezonde mensen kunnen mogelijk binnen afzienbare tijd zelf in een verpleeghuis liggen. Bijvoorbeeld voor revalidatie na een ongeluk of onverwachte ziekte. We hebben dus ook zelf belang bij goede zorg daar.

    Ik beweer niet dat het in alle verpleeghuizen ernstig fout gaat. Generaliseren is altijd gevaarljk. Maar ik vind wel dat de regering veel te weinig geld vrijmaakt voor de verpleeghuizen. En door de ‘vlaktax’ die zij nu voorstelt, zullen de balstinginkomsten dalen. En zullen de allerrijksten nóg rijker worden.

    De partijen Groen Links en Socialistische Partij pleiten er het sterkst voor om de misstanden in verpleeghuizen aan te pakken. Voor mij is dat zeker een overweging bij de komende verkiezingen! En die partijen kun je natuurlijk ook steunen met giften en door lid te worden, of door ze te helpen met allerlei praktische werkzaamheden.

    Als uitdroging regelmatig voorkomt in bepaalde verpleeghuizen, moet er iets mis zijn met de prioriteiten, lijkt me. Vocht is namelijk de allereerste levensbehoefte!

    Normen en waarden JP?

    DRINKEN VIA SLANGETJE

    Als de verpleging geen tijd heeft om patienten voldoende te helpen met drinken, kan er soms een noodoplosing worden gebruikt. Bijvoorbeeld een zuigfles voor babies, evt. in een kleine, lichte uitvoering van plastic. Of een speciaal ‘peuterbekertje’ met een deksel erop, waarin een zuiguitsteeksel zit met gaatjes. In bepaalde gevallen lijkt het me verstandig als de familie van een patiënt dat regelt, als de verpleging daar niet in voorziet.

    Er bestaan ook speciale drinksystemen voor militairen en bergbeklimmers. Dat zijn speciale veldflessen met een slangetje naar de mond. Aan dat slangetje kan een speciaal mondstuk zitten. Zulke systemen worden ook vaak uitgevoerd in de vorm van een klein rugzakje. Ze heten dan een ‘camelback’. Die producten zijn te koop in dumpwinkels, sportwinkels, babywinkels en winkels voor bergsport.

    Veldflessen en camelbacks moeten regelmatig van binnen worden gereinigd met tabletjes om kunstgebitten te reinigen. De slangetjes moeten ook regelmatig worden schoongemaakt. Als je twee drinksystemen hebt, kun je dat thuis rustig zelf doen voor iemand die in het verpleeghuis ligt. Ze blijven het schoonst als je er alleen zuiver drinkwater in doet. Zonodig aangevuld met wat zout, als de patient te weinig zout binnen krijgt.

    Misschien hebben gespecialiseerde winkels voor zorgproducten nog meer producten voor dit doel.

    Info onder zoekwoord: hiking, bergsport

    Politiek actievoeren door familieleden van patiënten lijkt me daarnaast dus noodzakelijk.

  • Joep Overslag

    In mijn bericht hierboven staat in de vijfde linea het woord: balstinginkomsten. Dit moet zijn: belastinginkomsten.

    Het genoemde tv-programma heet ‘Nova’ en is uitgezonden op donderdag 17 maart 2005. Te bekijken via:

    http://www.novatv.nl/

  • joan

    Je hebt gelijk er is weinig tijd, maar mij ervaring is ook dat mensen stoppen met eten en drinken, dit is ook een natuurlijk proces. Dat is iets wat vergeten wordt.