Computer en internet verdrijven eenzaamheid

  • Kime

    Computer en internet verdrijven eenzaamheid

    2 december 2004

    EINDHOVEN - De moderne communicatiemogelijkheden van het internet kunnen de eenzaamheid verdrijven van mensen die wegens ziekte, handicap of ouderdom aan huis zijn gebonden. Dat blijkt uit een langlopend experiment van lokale afdelingen van SeniorWeb , het Rode Kruis en de Zonnebloem. De resultaten worden donderdag gepresenteerd tijdens de tweede landelijke manifestatie ICT en samenleving in Eindhoven.

    Foto: ANP

    Drie jaar lang volgden onderzoekers en vrijwilligers een klein aantal eenzame, oudere Eindhovenaren die niet of nauwelijks buiten huis komen. Na de proefperiode voelt de helft van de deelnemers zich duidelijk minder eenzaam.

    De deelnemers raakten in een isolement door hun leeftijd (65+), een beëindigde loopbaan, verlies van partner, familie en vrienden en gebrek aan mobiliteit. De vijftien proefpersonen kregen een computer met kabelinternetverbinding een webcam en een korte cursus om te leren internetten en e-mailen. Aan het begin, tussentijds en aan het eind van het experiment werd met een vragenlijst gemeten hoe eenzaam de deelnemers zich voelden. De grootste afname troffen de onderzoekers aan tussen het begin van het onderzoek in 2001 en de tussenmeting in 2003.

    “Deelnemers reageerden erg positief. De hooggespannen verwachtingen werden overtroffen. Ze leerden omgaan met de computer, versterkten hun relaties met familie of vrienden en vonden nieuwe contacten. Hun zelfvertrouwen nam toe”, aldus projectleider L. van Tongeren over het experiment. Het effect kan nog groter worden als de deelnemers bijvoorbeeld ook leren chatten. Een enkeling was niet meer achter de computer weg te slaan, stellen de initiatiefnemers. Iemand kreeg te maken met serieuze nek- en rugklachten en kreeg een computerverbod door de huisarts opgelegd.

    Negen van de twaalf deelnemers wilden graag doorgaan met het project. E-mailen en surfen zijn daarvoor de belangrijkste redenen. De meesten hebben geen moeite met de kosten (400 euro per jaar). Het Rode Kruis in Eindhoven gaat het project uitbreiden. De verwachting is ook dat het Nederlandse Rode Kruis, de Zonnebloem en SeniorWeb op nationaal niveau hetzelfde gaan doen.

    http://www.nu.nl/internet/450480/computer-en-internet-verdrijven-eenzaamheid.html

    www.nu.nl/internet/450480/computer-en-internet-verdrijven-eenzaamheid.html

  • Kime

    19-8-2013

    Een proef met 100 ouderen om te testen of een tablet hun zelfstandigheid vergroot, is zelfs voor het einde van de proef al een succes. Dat meldt ouderenorganisatie Unie KBO.

    Tablet helpt ouderenNaar het begin van dit item

    In juli startte de ouderenorganisatie Unie KBO samen met een aantal andere partijen een tweemaandelijkse proef om de tablet te testen voor het behoud van zelfstandigheid. Halverwege augustus durft de Unie KBO al te stellen dat de proef een succes is. De tablet kan volgens de ouderenorganisatie een rol spelen bij het langer thuis en zelfstandig wonen.

    Zo zijn er voor de tablet apps gemaakt die helpen bij het aangaan en onderhouden van sociale contacten, voor het regelen van zaken met de zorginstelling en de app-optheek is er voor de medicijnen. Daarnaast is er een app die bewegen stimuleert en biedt de tablet de mogelijkheid van beeld-consult.

    Goede samenwerkingNaar het begin van dit item

    Cruciaal voor de proef is de samenwerking tussen de verschillende partijen die bij de proef betrokken zijn. De ouderenorganisatie zelf, een zorgverzekeraar, een technologiebedrijf en verschillende zorgaanbieders. De Unie KBO onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de tablet breder in te kunnen zetten voor ouderen. Belangrijk is dat ouderen al voordat ze iets gaan markeren weten hoe de tablet werkt en hoe ze hem kunnen gebruiken.

    De tablet zal voor het normale bedrag worden aangeboden, maar een betalingsregeling van 24 maanden is mogelijk. Zorgverzekeraar Achmea onderzoekt de mogelijkheid van een maandelijkse vergoeding.

    Auteur: Nico van Scheijndel

    Bron: Proud to be Senior

    http://www.plusonline.nl/mensenenmeningen/nieuws/nieuws/2005/ouderen-met-tablet-langer-zelfstandig

    www.plusonline.nl/mensenenmeningen/nieuws/nieuws/2005/ouderen-met-tablet-langer-zelfstandig

  • Kime

    Real-life tv-serie op internet helpt bij kijkers tegen eenzaamheid

    Er is nu een gratis oplossing voor eenzaamheid. Iedereen kan 24 uur per dag gratis kijken en luisteren via internet naar de gesprekken van de bewoners van een woongemeenschap. Dat kan een steun zijn voor mensen die eenzaam zijn door ziekte, handicap of ouderdom.

    Die woongemeenschap is het thema van het Nederlandse tv-programma Utopia. Dit programma loopt gedurende het hele jaar 2014. Het laat echte gebeurtenissen en spontane gesprekken zien en is dus niet nagespeeld. Het lijkt een beetje op eerdere real life series, zoals “Big Brother”, “De Bus” en “Expeditie Robinson”.

    Registratie is niet nodig om de videobeelden van Utopia te kunnen volgen. Ook hoef je daarvoor geen extra software te downloaden. Het geluid kun je gewoon beluisteren via losse pc-speakers of via een simpel oortelefoontje of head-set. Die “video live stream” vind je door te klikken op deze weblink:

    http://www.utopiatv.nl/live

    www.utopiatv.nl/live

    Ook de afgelopen afleveringen van deze tv-serie van echte gebeurtenissen kun je gratis bekijken via internet:

    http://www.utopia-gemist.nl/

    www.utopia-gemist.nl

    Het bekijken van dergelijke real-life video kan wel verslavend zijn, voor mensen die gevoelig zijn voor internetverslaving.

    Er zijn ook andere “real life tv-series” te zien via internet, in het Nederlands en in andere talen. https://www.google.nl/search?q=%22real+life+tv-series%22&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=ChyHU7O9H4-wOsCjgNAO#channel=sb&q=%22real+life%22+%22tv-series%22&rls=org.mozilla:nl:official&tbm=vid